Voorbereidingen
Home Wie zijn wij? Wat gaan we doen? Voorbereidingen Reisverslagen Foto's Nuttige adressen

 

 

Voorbereiding
(Klik op het onderwerp om het tevoorschijn te brengen)
 

Waar ga je heen en wanneer?

Waar je heen gaat , hangt af van een heleboel factoren. Welke interesses heb je? Hoe wil je gaan reizen? Met het openbaar vervoer of  georganiseerd....? Hoeveel geld heb je? Welke talen spreek je? Waar ben je al geweest? Waar wil je nog eens heen?, ... Al deze factoren samen zullen de keuze van je reisbestemming fel beïnvloeden.

Onze belangrijkste redenen om ergens naar toe te gaan waren interesse en nieuwsgierigheid. We wilden het allebei op een avontuurlijke manier aanpakken, zo weinig mogelijk plannen en zoveel mogelijk met de plaatselijke bevolking in contact komen. We zillen het openbaar vervoer nemen proberen om zoveel mogelijk de plaatselijke cultuur op te snuiven. Daarnaast interesseert ons ook de plaatselijke geschiedenis en de natuur.

Het spreekt voor zich dat ook andere manieren van reizen aangewezen kunnen zijn. Zo kan je alles op voorhand gaan uitstippelen en vb. alle vliegtickets, hotels.... op voorhand boeken. Dit kan je een gevoel van veiligheid en planning geven. Anderzijds zit je er wel aan vast en moet je ergens vertrekken, ook al heb je het er erg naar je zin en was je er misschien liever langer gebleven.

Als je alleen gaat, hangt je keuze af van je eigen interesses, met twee of meerderen op reis gaan bemoeilijkt soms die keuze. Wij maakten elk een lijstje op van de landen die we graag zouden bezoeken. Van die twee lijstjes namen we de doorsnede, om vervolgens praktisch te gaan denken. Het kan immers nogal omslachtig en duur zijn om naar Peru en Canada te gaan, als al de andere landen die je samen zou willen bezoeken in Azië liggen. Daarnaast dienden we ook rekening te houden met de beschikbare tijd. Je kan natuurlijk proberen om op één jaar tijd een "wereldreis" te maken. Aan de andere kant is het misschien beter om het wat rustiger aan te doen. Je bent tenslotte op vakantie!!. Wij verkozen geen race tegen te klok te houden en de route te volgen die u in "Wat gaan we doen?" kan terugvinden. Het is echter zo dat er nog verschillende andere landen op onze beide lijstjes stonden. Wie weet komen die in een volgende reis wel aan bod?

Als je een idee hebt van waar je naar toe wil, kan je beginnen met het uitstippelen van de route en proberen het jezelf een stuk aangenamer te maken. Probeer bijvoorbeeld de regenseizoenen te vermijden, de hitte te ontlopen.... Natuurlijk zal je niet overal op het beste moment kunnen vertoeven, maar een beetje schuiven met de timing kan soms geen kwaad.

Wat doe je met je werk?

Als je aan het werk bent dan heb je eigenlijk drie mogelijkheden:

Loopbaanonderbreking : als het enigszins mogelijk is, dan moet je zeker gebruik maken van deze optie. Loopbaanonderbreking heeft heel wat voordelen. Ten eerste krijg je van de RVA een onderbrekingsvergoeding omdat jouw plaats op het werk opgevuld wordt door een werkloze. Vroeger was het zo dat je diende vervangen te worden door een landurig werkloze. Onlangs werd deze regel echter versoepeld en komen o.a. ook schoolverlaters in aanmerking. Dit maakt het vinden van een vervanger een stuk makkelijker. Bovendien werden grote (privé) bedrijven verplicht om loopbaanonderbreking toe te kennen aan een zeker percentage van het volledige aantal weknemers. Voor de werkgever is het dan weer interessant daar hij, voor de vervanger, veel minder sociale lasten dient te betalen. Naast de onderbrekingsvergoeding kan je, indien je in het vlaamse gewest werkt, ook nog een aanmoedigingspremie aanvragen. Dit alles samen laat je maandelijks beschikken over een bedrag van iets meer dan 17.000 Bef.
Bovendien blijf je in orde met sociale zekerheid en kan je, wanneer je terug komt, onmiddellijk weer aan de slag. Voor meer informatie omtrent loopbaanonderbreking kan je steeds terecht bij het ministerie van tewerkstelling en arbeid, alsook bij de RVA. De nodige adressen kan je ook op deze site vinden (zie "nuttige adressen").

Verlof zonder wedde : wanneer loopbaanonderbreking echt niet mogelijkheid is, kan je misschien proberen om op deze manier vrij te krijgen. Het is een formule die reeds langer bestaat en waar je gemakkelijk gebruik kan van maken. Net zoals bij loopbaanonderbreking blijf je in orde met je sociale zekerheid en zou je opnieuw aan de slag moeten kunnen wanneer je terug komt. Je bent echter aangewezen op je spaarcenten, daar voor deze regeling geen vergoeding voorzien wordt.

Ontslag vragen / nemen : Lukt geen van boverstaande mogelijkheden, dan kan je nog altijd ontslag vragen/nemen. Je werk ben je dan wel kwijt en een vergoeding krijg je ook niet. Bovendien moet je ook je sociale zekerheid zelf regelen! Deze optie is natuurlijk de minst leuke, maar jammer genoeg is dit in realiteit soms de enige oplossing. Nietemin zouden wij iedereen aanraden toch ontslag te nemen, als het niet anders kan. Al te vaak ontmoeten we mensen die er nu nog steeds spijt van hebben dat ze, op het moment dat het kon, toch niet die verre reis hebben gemaakt.

Wat kost het nu eigenlijk?

Veel mensen denken dat je, om iets dergelijks te kunnen doen, wel heel veel geld nodig hebt en dat het niet voor hen is weggelegd. Het kost natuurlijk wel iets maar rijk hoef je echt niet te zijn. Als je loopbaanonderbreking kan nemen krijg je, zoals hierboven vermeld, maandelijks een redelijk bedrag toegestopt. Is dit niet het geval dan zal je zelf voor de nodige centen moeten instaan. Een bedrag noemen is niet gemakkelijk daar vele factoren het prijskaartje zullen beïnvloeden.

Twee belangrijke factoren zijn de streek waar je naar toe trekt en de manier waarop je gaat reizen. Azië is één van de goedkopere continenten, Zuid-Amerika is dan weer iets duurder. Ga je naar Noord-Amerika of Australië dan kan je beter nog wat meer geld voorzien.
De manier waarop je reist zal natuurlijk ook in grote mate bepalend zijn. Ben je niet veeleisend en kan je wel leven met wat minder luxe, zonder dat het daarom vuil of ongezellig hoeft te zijn, of moet je echt een privé badkamer en zicht op zee? Plan je alles zelf of laat je dit door een reisbureau doen? Aan alles hangt een prijskaartje!
 
Als je veel gebruik gaat maken van het vliegtuig kunnen de uitgaven snel oplopen. Dit kan je beperken door zoveel mogelijk over land te trekken, gebruik makende van het openbaar vervoer. Wij vinden dat dit meer charme heeft en vergeleken met vliegreizen ben je toch goedkoper af. Wanneer je vliegtuigticketten gaat kopen is het geen slecht idee om hier in België alleen deze te kopen die je onmiddellijk nodig hebt. Bangkok en Singapore zijn immers plaatsen waar je zeer goedkoop aan tickets geraakt, voornamelijk als je van plan bent om door Azië te reizen. Koop je tickets voor latere vluchten dus daar. Nog een andere optie zijn "Round the World" tickets die voornamelijk geschikt zijn als je zeer goed weet waar je naar toe wil. Je dient op voorhand je bestemmingen vast te leggen, je bent gebonden aan een maximaal aantal kilometer, je kan meestal alleen in een bepaalde richting vliegen en je moet de wereld rond. Echt duur zijn ze niet alleen zal je merken dat je niet zomaar overal naar toe kan. Meestal kan je kiezen uit een aantal landen en moet je aan de hand daarvan een route gaan opstellen. Naderhand kan je nog wel gaan schuiven met reisdata, maar de plaatsen liggen dan wel vast. Dit zijn een aantal voorwaarden, maar niettemin kan het interessant zijn.

Het tijstip waarop je vertrekt kan indirect een invloed hebben op de eigenlijke kostprijs van je reis. Iedereen denkt nu waarschijnlijk aan het zogenaamde "hoog-seizoen". Dit kan inderdaad ook meespelen, maar wat veel mensen over het hoofd zien is de fiscus. Wanneer je halverwege het jaar vertrekt en een jaar lang weg blijft dan zal je op je belastingsaangifte gedurende twee jaar een half jaarloon moeten aangeven. Dit betekent ook dat je hoogst waarschijnlijk nog twee keer een leuk bedrag zal terug krijgen.

Om nu toch wat cijfers op tafel te gooien.... Wij voorzien een budget van 250 à 300 duizend frank per persoon. Hierin zit eten, logies, verzekering en alle tickets : enkel ticket naar Indiä (in België gekocht), een vlucht Kathmandu(Nepal) --> Bangkok(Thailand), Vientiane(Laos) --> Phnom Penh(Cambodia),  Phnom Penh --> Bangkok, Bangkok --> Australië. Daarna gaan we eventueel nog naar Nieuw-Zeeland om dan via Bangkok opnieuw naar huis te komen. Verder zullen we proberen om in India, Nepal, Laos, Vietnam, Cambodia en Thailand wat low-budget te reizen zodat we naar het einde toe wat extra kunnen uitgeven in Australië en Nieuw-Zeeland die sowieso duurder zijn. Of we het halen is een andere vraag, maar afgaande op wat andere reizigers ons vertelden zou deze schatting toch haalbaar moeten zijn. Het grootste deel van dit budget komt van de loopbaanonderbreking, de rest passen we bij met onze spaarcenten.

Wat doe je met je woonst?

Wanneer je iets huurt kan je natuurlijk moeilijk de huur blijven verder betalen, terwijl je er zelf niet bent. Op tijd de woning te huur stellen is dan noodzakkelijk. Verschillende krantjes, zoals de koopjeskrant, bieden gratis advertentieruimte aan. Affiches kan je in de krantewinkel vinden. Probeer ook een advertentie bij "Wegwijzer". Mensen die net van een reis terug komen hebben ook een woonst nodig, en wij ondervonden dat velen via Wegwijzer bij ons terecht kwamen.
Om te vermijden dat je al je meubels moet gaan verhuizen kan je eventueel gemeubeld onderverhuren. Waarschijnlijk staat expliciet in het huurcontract vermeld dat het niet mag, maar als de huisbaas er geen probleem mee heeft dan kan je dat wel regelen. Zorg er dan in ieder geval voor dat je alles goed op papier zet zodat er bij je terugkomst geen discussie is. Een inventarisatie van de inboedel, alsook een document waarin de staat van het huis wordt beschreven is dan noodzakelijk. Desnoods kan je er voor zorgen dat de inboedel ergens opgeslagen wordt, zodat je het huis ongemeubeld kan onderverhuren.

Gezondheid

Wanneer je naar het buitenland trekt kom je gegarandeerd in aanraking met ziektes die we hier niet kennen. Zeker als je voor langere tijd vertrekt is het belangrijk dat je de nodige voorbereidingen treft. Het beste is om een tijdje voor je vertrek eens langs te gaan bij het Tropisch Instituut te Antwerpen of een gelijkaardige dienst  (bv. de Travelkliniek in het U.Z. te Gent). Daar kan je via een consultatie onmiddellijk alle informatie krijgen m.b.t. de nodige inentingen, de te slikken medicatie voor en tijdens de reis, .... Bovendien kan je er de eerste inspuitingen meteen krijgen. Hou er evenwel rekening mee dat sommige behandelingen, zoals b.v. Hepatitis A&B vereisen dat er na een bepaalde tijd herinneringsspuiten worden gegeven. Daar er soms weken/maanden overheen gaan is het belangrijk dat je er vroeg genoeg mee begint wil je met alles op tijd in orde zijn.

Wij maakten, na bezoek aan het Tropisch Instituut, een schema op. Misschien kan dit jullie een idee geven van de nodige tijd. Hou er echter rekening mee dat de streek waar jullie naar toe trekken misschien andere inspuitingen vereist en de planning dus korter of langer kan zijn.  Wanneer je het lijstje aandachtig bekijkt zal je merken dat de inentingen gespreid werden over iets minder dan een half jaar:      

18.01.99

1e spuit: Hepatitis B

22.02.99

2e spuit: Hepatitis B

01.06.99

Inenting Mencevax, tegen meningitis A

 

1e spuit: Japanse Encephalitis

 

1e spuit: Rabies (te bestellen bij het Pasteur Instituut!)

07.06.99

2e spuit: Japanse Encephalitis

01.07.99

2e spuit: Rabies

 

3e spuit: Japanse Encephalitis

 

3e spuit: Hepatitis B

Tetanus en Hepatitis A vind je niet op dit lijstje terug daar we die reeds twee jaar geleden gekregen hebben toen we een reis door Midden-Amerika maakten. Ook tegen polio, difterie en buiktyphus hebben we twee jaar geleden al het nodige genomen.

Naast de inspuitingen zal je ook onderweg je voorzorgen moeten nemen. Malariapreventie is daar één van. Wij dienen drie soorten pillen te slikken, afhankelijk van het gebied waarin we reizen. Opnieuw raad ik jullie aan om naar één van de hierboven vermelde instanties te gaan. Naast informatie en voorschriften voor preventieve medicatie kan je er ook terecht i.v.m. ziektesymptomen, malaria-behandelingkit, determinatietabellen voor reizigersdiarree, .....
Schrik ook niet van de kostprijs. De inspuitingen en alle andere medicatie die je nodig zal hebben is redelijk duur. Wanneer wij alles op een rijtje zetten blijkt er per persoon een prijskaartje van +/- 15.000 frank aan te hangen!!!

Zorg er ook voor dat je in goede conditie vertrekt! Laat jezelf nog eens onderzoeken voor je vertrekt, neem de nodige voorschriften voor persoonlijke medicatie mee of zorg ervoor dat je voldoende voorraad bij je hebt, wanneer je er niet zeker van bent dat je ze ter plaatse zal kunnen bekomen. Wanneer je terug komt kan je je best ook eens laten onderzoeken in een daarvoor aangewezen instelling. Vele ziekten, parasieten komen pas later tot uiting en een huisdokter weet niet altijd waarnaar hij moet zoeken.

Financiën en verzekeringen

Wanneer je voor langere periode naar het buitenland vertrekt kan je moeilijk alleen cash geld meenemen. Wanneer je bv. bestolen wordt zou je ook alles in één keer kwijt zijn en dan wordt het wel heel erg moeilijk.
Naast een bepaalde hoeveelheid cash geld (vraag keine koupures!) kan je ook een aantal "Traveller cheques" van bv. Thomas Cook meenemen. Je kan die gewoon bestellen in de bank, rekenen wel een week vooraleer je ze krijgt. De cheques dien je in de bank een eerste maal af te tekenen, een tweede maal tekenen doe je pas op het moment dat je ze effectief gaat gebruiken. Je kan ze in het buitenland inwisselen tegen de lokale munt en, zeker in Noord en Midden-Amerika, je kan er zelfs mee betalen. Het grote voordeel is echter dat, als je ze verliest, een telefoontje volstaat om ze te blokkeren en binnen en paar dagen nieuwe te krijgen. Daarvoor met je wel de nummers van de cheques apart bewaren, want die heb je nodig om ze te kunnen blokkeren en te vervangen.
Verder kan je ook gebruik maken van "Credit Cards", zoals VISA, MasterCard en American Express. Je kan er grotere uitgaven, zoals vluigtuigtickets, mee betalen. Daarnaast kunnen ze bebruikt worden om cash geld op te vragen wat echter niet altijd goedkoop is. Wanneer je je tickets met VISA of MasterCard betaald, krijg je een gratis verzekering, American Express bied je dan weer een post dienst aan. Het is dus een beetje wikken en wegen welke kaart je meeneemt en bovendien zal je keuze ook afhangen van de plaatsen waar je naar toe gaat. 
Waar je zeker moet voor zorgen is een vertrouwenspersoon in België, die volmacht krijgt op je rekeningen. Je weet nooit wat er allemaal kan gebeuren en het kan soms heel lastig zijn om vanuit het buitenland dingen te moeten regelen met je bank thuis. Voor een volmacht stap je gewoon naar de bank met de persoon aan wie je een volmacht wil geven en binnen de vijf minuten is alles in orde. Die persoon kan dan voor jou de rekeningstanden in het oog houden en zorgen dat er steeds een bepaald bedrag beschikbaar blijft. Als je Traveller cheques op zijn kan die persoon met geld naar een Thomas Cook kantoor in België stappen en nieuwe bestellen. Binnen drie à vier dagen kan jij dan, in een kantoor ter plaatse, de cheques gaan ophalen. Verder laat je bij die persoon best alle nummer van de traveller cheques achter zodanig dat je, zelfs als ben je alles kwijt, nog altijd de nummers kan opvragen teneinde de cheques te laten vervangen. Een ander iets wat je scherp in het oog moet houden zijn de maandelijkse afrekeningen die je krijgt van VISA, MasterCard,..... Wanneer er met rekeningen "gesjoemeld" wordt dan kan je, bij betwisting van de afrekening, steeds binnen de vijftien dagen na ontvangst ervan, klacht indienen. De volgens jou onjuiste rekeningen worden dan opnieuw nader bekeken. Reageer je echter niet, dan wordt het bedrag automatisch van je rekening afgeschreven en heb je geen verweer meer. Wij zullen alles wat we met creditcards betaald hebben goed bijhouden en éénmaal per maand naar huis doorfaxen zodat onze vertrowenspersoon onregelmatigheden kan melden na verificatie van de afrekening.

Een ander belangrijk aspect is de verzekering. Je kan natuurlijk vertrekken zonder, maar denk toch maar eens goed na over de gevolgen als er iets gebeurt. Medische kosten en repatriëring, wat als een naast familielid ernstig ziek wordt en je moet terugkeren? Nu denk je misschien, "Dat overkomt mij niet", maar wat als het wel verkeerd loopt?
Wanneer je informatie gaat opvragen zal je snel merken dat er heel veel variatie bestaat op het vlak van inhoud en prijs. Pas echter op want hier en daar zit er een addertje onder het gras. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden een jaar-verzekering aan. De effectieve looptijd bedraagt inderdaad een jaar, maar één van de vereisten is dat je niet langer dan drie of vier maand aanééngesloten in het buitenland verblijft! Wanneer je dit over het hoofd ziet kan je wel eens serieus schrikken als blijkt dat je bij een voorval na de vierde maand niet meer verzekerd bent.
Wij hebben heel wat rond gekeken en voor ons was het snel duidelijk: VTB-VAB. Naast een basisbedrag voor de eerste vier maand, betaal je per persoon per maand een extra bedrag zodat je, voor het volledig verblijf in het buitenland, aanééngesloten verzekerd blijft. De polis omvat medische kosten tot tien miljoen Bef., repatriëring, ..... Goedkoop is het niet (+/- 24.000 bef /jaar voor twee personen), maar vergeleken met andere verzekering is het de beste koop.

Contact houden met het thuisfront

Voor onszelf enerzijds, en onze familie anderzijds was het belangrijk om, gedurende het jaar dat we onderweg zijn, toch op regelmatige tijdstippen contact te kunnen opnemen met thuis. Als er één ding is dat de dag van vandaag nog maar weinig problemen stelt dan is het wel communicatie. Afgezien van de echt afgelegen gebieden kan je overal telefoon, fax en zelfs internet vinden.

Vanuit het buitenland naar huis bellen kost nogal wat en kan soms problemen scheppen als je bijvoorbeeld weinig cash op zak hebt. Je kan dan "collect-call" bellen, waarbij de persoon die wordt opgebeld de kosten voor het telefoongesprek op zich neemt. Wanneer je dit met de betrokkene afspreekt kan je eventueel afrekenen wanneer je terug in België bent. Soms zijn telefoonkaarten goedkoper, vooral als je langere tijd in een land verblijft. Bovendien kunnen de prijzen die aanbieders van internationale gesprekken aanrekenen nogal eens verschillen. Goed uitkijken is dus de booschap.

Door tijdsverschillen kan je niet om het even wanneer bellen . Bovendien kan het ook frustrerend zijn als je steeds een antwoordapparaat te pakken krijgt. Een faxtoestel leek ons daarom handig. Tegenwoordig kan je je er voor een paar duizend frank één aanschaffen. Wij vonden het dan ook een goed idee om er eentje cadeau te doen aan de mama van Veerle.

Internetaansluitingen zijn zeker in Amerika, Australië en Azië gemakkelijk te vinden. Internetcafès heb je zeker in alle grote steden en ook elders kan je wel "on-line" geraken.  Het voordeel is dat je overal op een snelle manier met anderen kan communiceren. Er zijn  verschillende diensten waar je een gratis E-mail adres kan krijgen. Bovendien kan je bij sommige alle E-mail adressen van je familie, vrienden en kennissen bijhouden zodat je niet alles hoeft te onthouden of mee te nemen. Via een website kan je gemakkelijk informatie uitwisselen met thuis. Het is wel leuk om wat foto's van thuis te kunnen bekijken, of om een reisverslag te kunnen doorsturen. Gratis webspace kan je ook gemakkelijk vinden, dus voor de centen hoef je het ook al niet te laten....
   
Naast alle nieuwe technologische snufjes leek het ons echter ook leuk om wat geschreven post te ontvangen. De moeder van Veerle zal alle post verzamelen en ze via post-restante opzenden naar het postkantoor in één van de grote steden op onze weg. Zij heeft een redelijk goed zicht op waar we ons bevinden en waar we naar toe gaan. Met die informatie kan zij er voor zorgen, rekening houdende met de tijd dat de post onderweg is, dat deze ons ten gepaste tijd bereikt.